SOILSE

Soilse (de la ”lumină” în galeză) a fost stabilit din 1992 ca program de reabilitare din dependența de droguri, folosind metode de învățare a adulților pentru a asigura incluziunea socială a persoanelor dependente. Soilse își are locația în partea de nord a Dublinului, care paradoxal este zona cu cel mai crescut consum de heroină din Europa. Soilse are două facilități, una pentru stabilizarea dependenților activi și pregătirea lor pentru dezintoxicare și a doua facilitate pentru integrarea socială. Lucrează cu aprox. 150-200 persoane pe an, toate persoanele fiind afectate de dependență pe termen lung și marginalizarea socială. Conform Cartei Beneficiarilor, are implicați beneficiarii la toate nivelele organizaționale. Soilse oferă pregătire holistică în evaluarea personală și a nevoilor educaționale ale individului, de exemplu are un program de pregătire a adulților în vederea dezvoltării competențelor educaționale personale și sociale, precum și dezvoltare a capitalului de recuperare.

Soilse (de la ”lumină” în galeză) a fost stabilit din 1992 ca program de reabilitare din dependența de droguri, folosind metode de învățare a adulților pentru a asigura incluziunea socială a persoanelor dependente. Soilse își are locația în partea de nord a Dublinului, care paradoxal este zona cu cel mai crescut consum de heroină din Europa. Soilse are două facilități, una pentru stabilizarea dependenților activi și pregătirea lor pentru dezintoxicare și a doua facilitate pentru integrarea socială. Lucrează cu aprox. 150-200 persoane pe an, toate persoanele fiind afectate de dependență pe termen lung și marginalizarea socială. Conform Cartei Beneficiarilor, are implicați beneficiarii la toate nivelele organizaționale. Soilse oferă pregătire holistică în evaluarea personală și a nevoilor educaționale ale individului, de exemplu are un program de pregătire a adulților în vederea dezvoltării competențelor educaționale personale și sociale, precum și dezvoltare a capitalului de recuperare. Soilse este subordonată atât la nivel operațional cât și financiar Departamentului Național de Sănătate din Irlanda. Acesta are un sistem propriu de management din care Soilse face parte. Soilse a fost acreditat de către FETAC, Organismul Național de Acreditare în Educație, în 2006 ca furnizor de servicii de calitate. Expertiza lor în domeniul educației adulților a fost recunoscută prin primirea unui premiu, Dublin and region STAR de către Aontas, pentru inovație în practică și munca de echipă în educația adulților (2008); Premiul Dublin and region STAR pentru Serviciile de orientare în carieră (2010) și Premiul STAR pentru Implicarea beneficiarilor (2011) de către Aontas. În 2009, proiectul ”Reîntoarcerea la învățare”, care a sprijinit persoanele dependente în progresul lor spre educație, a obținut locul trei în clasificarea programelor care sprijină continuarea educației adulților. Munca organizației a fost subiectul mai multor rapoarte de evaluare:

  • Harrison, F. and McCormack D (1994). The Soilse Project Evaluation, Centre for Adult and Community Education, St Patrick's College, Maynooth.
  • Harrison, F. (1996). Report on the Development of a Career Guidance Counselling Service in the Soilse Project. Centre for Adult and Community Education, St Patrick's College, Maynooth.
  • Donoghue B (2000). Hyper: A report on the pilot phase of the project. Dublin: Soilse.
  • Morgan, M (2000). Evaluation of the Soilse/Rutland Partnership, National Drug Strategy Team.
  • Finlay (2003). ‘No Drug Can Do That’ – An Evaluation of 5 Health Providers use of the Arts. Dublin EHB.
  • FETAC Evaluation Report (2007).

http://www.soilse.ie